AGÜ Meta Kulübü öğrencileri, Anadolu'nun ilk uygulamalı tıp merkezi olarak bilinen 817 yıllık Gevher Nesibe Medresesi’ni sanal ortama aktararak ülkemizin kültürel mirasına katkı sağladı.
Öğrenciler, Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan'ın kızı, I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan'ın adını taşıyan ve tıp alanında hizmet veren medreseyi sanal ortama taşıdı. Medreseyi fotoğraflayan, rölövesini çıkaran, 3 boyutlu modelleme ve tarama yapan öğrenciler, 7 aylık çalışma sonunda Gevher Nesibe Medresesi sanal müzesi projesini hayata geçirdi.
Tarihi değerleri gelecek nesillere aktarmak için 2 yıl önce sanal gerçeklik gözlükleriyle gezinti imkanı sunan projeler üzerinde çalışmaya başlayan AGÜ Meta Kulübü’nden Mimarlık Fakültesi 4. sınıf öğrencileri Şükrü Durak, Ozan Fatih Emül, 3. sınıf öğrencisi Melike Şeyma Tuna, İşletme Bölümü 4. sınıf öğrencisi Onur Erçetin ve Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Yunus Yıldız, Anadolu'nun kültürel değerlerini dünyaya açmayı hedefliyor.
Proje ekibinde yer alan öğrencilerden Ozan Fatih Emül, VR gözlüklerinde yaygınlaşmasıyla sanal dünyanın günümüzde büyük önem kazandığını belirterek mimari yapılarında bu gözlüklerin içinde deneyimlenebilecek alan haline geldiğini, bu nedenle de Gevher Nesibe Medresesi sanal müzesi projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Öğrencilerden Şükrü Durak ise daha birçok tarihi eseri projelendirmeyi düşündüklerini ifade etti. Durak, “Yapacağımız uygulamalarla iz bırakmak, bu izi de tarihle, kültürle, yaşadığımız coğrafyamızla herkese ulaştırmak istiyoruz” dedi.
Yeni projeler geliştirerek Anadolu'nun kültürel değerlerini dünyaya açmayı hedefleyen öğrenciler, daha önce Atatürk'ün Samsun'a çıktığı Bandırma Vapuru'nu ve Mars'ı sanal ortama taşıdı.